Frans pensioen minstens 1000 euro per maand

PARIJS (ANP/RTR) - De pensioengerechtigde leeftijd in Frankrijk blijft 62 jaar en iedereen die een volle carrière heeft gewerkt heeft recht op minstens 1000 euro per maand aan pensioen. Verder komt er één universeel systeem en worden op den duur speciale regelingen afgeschaft. De Franse premier Edouard Philippe heeft woensdag de pensioenplannen van de regering van Emmanuel Macron gepresenteerd.

Er blijven wel uitzonderingen op het algemene stelsel. Brandweermannen, militairen en politiemensen houden namelijk hun lagere pensioengerechtigde leeftijd.

Volgens Philippe is de tijd gekomen om het Franse stelsel te hervormen. Het systeem zal sterk veranderen maar solidariteit blijft de rode draad, aldus de premier. Volgens hem zullen werkende vrouwen de grote winnaar zijn van het nieuwe stelsel.

Eén pensioenstelsel

Franse media meldden woensdagochtend al dat Franse werkers die voor 1975 geboren zijn, niet onder het nieuwe pensioenregime zullen vallen. Voor iedereen die vanaf 2022 de arbeidsmarkt betreedt, gaat het hervormde stelsel wel gelden. De nieuwe regels gaan deels gelden voor Fransen die in 1975 geboren zijn. Zij krijgen er vanaf 2037 mee te maken.

Er is al diverse keren massaal gedemonstreerd tegen de hervormingen. Dinsdag deden nog 339.000 mensen mee aan een landelijk protest.

President Macron wil het ingewikkelde en voor sommige pensioengerechtigden erg gulle stelsel stroomlijnen en hervormen. Er moet geleidelijk één pensioenstelsel komen. Velen vrezen dat voorrechten en de soms erg lage pensioengerechtigde leeftijd gaan verdwijnen en dat ze straks langer moeten werken voor minder pensioen.