Franse Grondwettelijke Raad besluit over nieuwe coronamaatregelen

PARIJS (ANP) - De Franse Grondwettelijke Raad besluit over een omstreden wetsvoorstel waardoor coronavaccinaties verplicht worden voor zorgmedewerkers en zorgt voor verdere aanscherpingen van de Franse coronamaatregelen. Het voorstel is omstreden en leidde in Frankrijk tot veel kritiek. De raad is een rechterlijke toezichthouder die onder meer nagaat of wetten in overeenstemming met de grondwet zijn.

Het Franse parlement keurde het voorstel goed op 26 juli. Als de raad ermee akkoord gaat, blijven de maatregelen gelden tot minimaal 15 november. Sinds 1 augustus is het verplicht om een 'coronapas' te laten zien in horecazaken, sommige winkelcentra en voor lange afstandsreizen met de trein of het vliegtuig. Met deze pas kunnen mensen bewijzen dat ze zijn gevaccineerd of negatief zijn getest. Sinds eind juli werd de pas gebruikt voor musea, bioscopen en evenementenlocaties.

Critici van de beperkende maatregelen stellen dat die buitensporig zijn en voornamelijk kinderen en armen treffen. Duizenden mensen zijn in de afgelopen weken de straten op gegaan om hun onvrede te uiten.