Franse parlementariërs stemmen voor abortusrecht in grondwet

PARIJS (ANP/AFP) - Leden van het lagerhuis van het Franse parlement hebben in grote meerderheid gestemd voor verankering van abortusrechten in de grondwet. Het wetsvoorstel wordt nu voorgelegd aan het door conservatieven gedomineerde hogerhuis, waar goedkeuring verre van zeker is. Mocht die er komen, dan wordt nog een referendum over de kwestie georganiseerd.

Het initiatief van de Renaissance-partij van president Emmanuel Macron en de links-radicale partij La France Insoumise was ingegeven door de beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof om het landelijke recht op abortus in de VS ongedaan te maken, en op de verregaande inperking van abortusrechten in Polen. De grondwettelijke verankering moet voorkomen dat iets dergelijks ook in Frankrijk gebeurt. Veel conservatieve en katholieke politici hebben echter hun twijfels over het voorstel gezien de al bestaande wettelijke bescherming.

Abortus werd in 1974 in Frankrijk gelegaliseerd. Sinds februari is het afbreken van de zwangerschap wettelijk toegestaan tot veertien weken na bevruchting, twee weken langer dan voorheen. In Nederland is dat 24 weken.