Franse schrijfster Annie Ernaux wint Nobelprijs voor Literatuur

De Franse schrijfster Annie Ernaux heeft de Nobelprijs voor de Literatuur gewonnen. De verantwoordelijke Zweedse Academie looft Ernaux voor haar moed en "klinische scherpte", waarmee ze schrijft over de "bronnen, vervreemdingen en beperkingen van ons persoonlijke geheugen". De laureaat vindt de toekenning een "zeer grote eer", maar ook "een grote verantwoordelijkheid" om te getuigen van "eerlijkheid en rechtvaardigheid", zo reageerde ze.

De 82-jarige Ernaux heeft vooral autobiografische boeken geschreven. Haar bekendste boek is De Jaren (Les Années) uit 2008, waarvoor ze een tiental literaire prijzen ontving. Ernaux schrijft veelal over ingrijpende zaken die in een vrouwenleven kunnen voorkomen, zoals een clandestiene abortus in 1963 in Het voorval (L’événement), dat recent is verfilmd door regisseur Audrey Diwan. Van haar boeken zijn er meerdere in Nederlandse vertaling, meestal van Rokus Hofstede, verschenen bij de Arbeiderspers. Een nieuwe, Een jongeman, komt komend voorjaar.

Volgens de site van de Nederlandse uitgeverij schrijft Ernaux geen romans in de traditionele zin van het woord. "Het zijn récits, verhalen die ogenschijnlijk slechts verslag doen van gebeurtenissen uit haar leven." Ze vertelt "sober en ingehouden, ze getuigt, registreert, verhaalt vanuit haar herinneringen. Juist die droge, afstandelijke toon intrigeert je als lezer: achter de documentaire schuilt een heftige wereld."

Reactie uitgever

De Nederlandse uitgeefster Elik Lettinga is dolblij, vertelde ze het ANP. "Ik zit al aan de champagne. Vlak van tevoren zei ik: ik hoop toch zo dat het Annie Ernaux is. Omdat ze geweldige boeken schrijft en dat al heel lang. Dit komt haar zó toe. Haar werk is magnifiek en nu gaan nog meer lezers dat ontdekken!" Lettinga noemt het werk springlevend, relevant en de toekenning ook goed voor vrouwen, omdat de onderwerpen hen speciaal zo aangaan. Vier Nederlandse vertalingen zijn momenteel leverbaar en de uitgeverij gaat zich beraden op nieuwe drukken van andere vertalingen en het vertalen van andere boeken van Ernaux.

De Zweedse Academie staat er niet om bekend dat het de literatuurprijs per definitie uitreikt aan goedverkopende auteurs. De afgelopen jaren kregen relatief minder bekende schrijvers de prijs, zoals de Brits-Tanzaniaanse Abdulrazak Gurnah en de Amerikaanse Louise Glück.

Prijs

De prijs bestaat uit een medaille en 10 miljoen Zweedse kroon, ruim 900.000 euro. De uitreiking van Nobelprijzen vindt traditiegetrouw in december plaats in Stockholm.