Franse smaadzaak tegen Roman Polanski begint in 2024

De Frans-Poolse regisseur Roman Polanski staat in 2024 terecht wegens smaad. De rechtbank van Parijs heeft dinsdag volgens Franse media bekendgemaakt dat de zaak tegen de filmmaker op 5 maart begint.

De 89-jarige Polanski wordt beschuldigd van smaad naar aanleiding van uitspraken in een interview met een Frans tijdschrift in 2019. Daarin reageerde de filmmaker op de beschuldigingen van de Britse actrice Charlotte Lewis, die zegt in de jaren tachtig op 16-jarige leeftijd door hem te zijn misbruikt. In het interview noemde Polanski haar onder meer een "leugenaar".

Ook refereerde hij aan een interview dat Lewis zelf in 1991 gaf waarin ze zei dat ze de "minnares" van de regisseur wilde zijn. In 2010 zei de actrice echter al dat veel van haar citaten uit dat gesprek niet juist waren. Lewis klaagde Polanski na het verschijnen van zijn interview aan voor smaad.

De regisseur van films als Chinatown en Rosemary's Baby werd in 1977 in de Verenigde Staten veroordeeld voor seks met een 13-jarig meisje. Sindsdien woont hij in Europa, omdat hij in Amerika direct zou worden opgepakt. Intussen hebben meerdere andere vrouwen Polanski beschuldigd van seksueel wangedrag.