Franse vissers voeren actie bij Kanaaleiland Jersey tegen Londen

SAINT HELIER (ANP) - Boze Franse vissers hebben bij Saint Helier op Jersey geprotesteerd tegen nieuwe Britse voorwaarden om bij de Kanaaleilanden te vissen. De vissers waren met tientallen boten naar het eiland opgerukt. Na enkele uren vertrokken ze.

Vissers hadden gezegd dat ze de haven urenlang zouden blokkeren, maar weerspraken dat later weer. De Britse premier Boris Johnson stuurde twee patrouilleschepen van de marine naar Jersey in het oplopende conflict met Frankrijk over visserijrechten. Britse media melden dat de bemanning boten die de scheepvaart belemmeren, in beslag kunnen nemen.

De Franse autoriteiten lieten op hun beurt ook twee vaartuigen richting Jersey varen, een patrouilleboot van de gendarmerie en een reddingsboot. Frankrijk dreigde eerder al de elektriciteit vanuit Frankrijk via een onderzeese kabel naar het eiland als "vergeldingsmaatregel" te onderbreken.

Nieuwe voorwaarden

Volgens de Franse minister Annick Girardin (Overzeese Gebieden) hebben de Britten nieuwe voorwaarden voor de Franse vissers doorgevoerd, waardoor die korter actief kunnen zijn in het gebied en minder soorten uit het water mogen halen. Het Verenigd Koninkrijk publiceerde een lijst met 41 Franse vissersboten waaraan nieuwe voorwaarden zijn gesteld die volgens Parijs niet zijn "afgestemd, besproken of aangemeld" als deel van de brexitovereenkomst. "Volkomen onaanvaardbaar", zei Girardin in het parlement over de kwestie. Zij vreest dat als Frankrijk geen actie onderneemt vissers ook worden geweerd uit andere visrijke Britse wateren.

Het eiland Jersey ligt ongeveer 25 kilometer van de Normandische kust. Het is geen deel van het Verenigd Koninkrijk, maar een Brits kroonbezit.