Fransen weer de straat op voor pensioenprotest

PARIJS (ANP/RTR) - Naar schatting 339.000 mensen hebben dinsdag deelgenomen aan een tweede landelijk protest tegen de pensioenhervorming in Frankrijk. In Parijs gingen zo'n 31.000 mensen de straat op, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook het openbaar vervoer lag wegens een staking voor de zesde opeenvolgende dag plat.

De protesten zijn erop gericht om druk te blijven uitoefenen op de regering, een dag voordat premier Edouard Philippe de langverwachte details van de pensioenhervorming uiteenzet. Het aantal demonstranten is minder dan de helft van het aantal mensen dat vorige week aan het eerste landelijke protest meedeed. Op 5 december namen 806.000 mensen deel aan de demonstratie, waarvan 65.000 in Parijs, volgens de cijfers van de politie.

De demonstranten willen dat de regering afziet van bepaalde pensioenplannen. President Macron wil het ingewikkelde en voor sommige pensioengerechtigden erg gulle stelsel stroomlijnen en hervormen. Er moet geleidelijk één pensioenstelsel komen. Velen vrezen dat voorrechten en de soms erg lage pensioengerechtigde leeftijd gaan verdwijnen en dat ze straks langer moeten werken voor minder pensioen.

Philippe zal woensdag de langverwachte details van de pensioenhervorming uiteenzetten.