Frenkie de Jong geniet van dynamische Malen bij Oranje

AMSTERDAM (ANP) - Frenkie de Jong genoot van Donyell Malen tijdens het gewonnen laatste groepsduel van het Nederlands elftal op het EK met Noord-Macedonië (3-0). "Hij is snel en dreigend als hij diep gaat", zei de middenvelder van FC Barcelona. "Hij is beweeglijk en kan goals maken."

Malen kreeg tegen Noord-Macedonië de voorkeur boven Wout Weghorst. Met de aanvaller van PSV in de gelederen won het aanvalsspel van Oranje aan verrassing en snelheid. "We hadden veel beweging", zei De Jong. "We hadden veel dynamische spelers die de bal wilden hebben. Als het dan lukt, kan het er heel mooi uitzien."

De Jong was niet tevreden over de openingsfase van Oranje. "In de eerste 25 minuten waren we heel slordig, ik ook", erkende hij. "Als je de bal een paar keer achter elkaar verliest in ook nog een redelijk vroege fase van de opbouw, dan krijg je geen grip. Dat lag volledig aan onszelf en dat moeten we beter doen. Maar uiteindelijk hadden we vaker dan drie keer kunnen scoren. We hadden er nog meer kunnen uithalen."