FunX start campagne om van Keti Koti nationale feestdag te maken

Radiozender FunX besteedt ruim aandacht aan Keti Koti of Dia di Abolishon, waarmee op 1 juli wordt stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij in de toenmalige Nederlandse kolonies. Komende vrijdag staat de zender de hele dag in het teken van het koloniale verleden van Nederland en daarnaast lanceert FunX de campagne Ik neem vrij, totdat we allemaal vrij zijn.

Stichting FunX lanceert de campagne samen met Nederland Wordt Beter, The Black Archives, Lush en Tony's. Met Ik neem vrij, totdat we allemaal vrij zijn willen de initiatiefnemers bereiken dat van 1 juli een officiële nationale herdenkings- en feestdag wordt gemaakt.

Tijdens de campagne worden mensen opgeroepen om aan hun werkgevers vrij te vragen op 1 juli. Luisteraars kunnen de actie steunen door een vrije dag te nemen en een foto op social media te plaatsen met het filter ‘ik neem vrij’. FunX doet verslag van deze actie en gaat met luisteraars in gesprek over het belang van een nationale herdenkings- en feestdag.

"Mijn Nederland is een mix van verschillende rijke culturen die zich allemaal veilig, vrij, gelijkwaardig en gerespecteerd moeten voelen", legt dj Fernando Halman van FunX uit. "1 juli verdient officiële erkenning als nationale dag. Door gezamenlijk stil te staan kunnen we bijdragen aan ons historisch besef van de slavernijgeschiedenis."