G7-ministers eisen dat Rusland Navalni-demonstranten vrijlaat

LONDEN (ANP/AFP) - De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen hebben Rusland opgeroepen om mensen die zaterdag vreedzaam demonstreerden voor het vrijlaten van oppositieleider Aleksej Navalni en journalisten die daarbij werden opgepakt, vrij te laten. Bij demonstraties in Rusland werden zaterdag bijna 3900 mensen gearresteerd. De ministers willen ook dat Navalni wordt vrijgelaten.

"Rusland is gebonden aan nationale en internationale verplichtingen om de rechten van de mens te respecteren", staat in een verklaring van de ministers. De arrestatie van Navalni anderhalve week geleden is volgens de G7 politiek gemotiveerd. "Het is een verachtelijke daad. Hij moet direct en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten."

In Rusland werd afgelopen weekend door het hele land gedemonstreerd tegen de regering en voor het vrijlaten van Navalni. De politie greep hard in. Aanhangers van Navalni hebben opgeroepen tot nieuwe protesten komend weekeinde.

De G7 is een overleggroep die bestaat uit Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en de Europese Unie.