Gael Garcia Bernal: publiek moet zelf boodschap uit Old halen

Acteur Gael Garcia Bernal gaat de bezoekers van de thriller Old niet uitleggen wat de makers met de film hebben bedoeld. Dat vertelt de 42-jarig Mexicaan in gesprek met het ANP. In Old belandt een groep toeristen op een strand waar de tijd sneller lijkt te gaan, zodat alle aanwezigen heel snel oud worden.

"Ik hou erg van films die meer vragen opwerpen dan antwoorden geven", stelt Bernal per Zoom. "Old is zo’n film. Natuurlijk heb ik mijn gedachten over het verhaal. Maar die ga ik niet aan mijn publiek opdringen. Mensen moeten lekker zelf gaan kijken en dan zelf hun invulling geven aan wat ze gezien hebben."

De thriller, die nu in de Nederlandse bioscopen draait, werd tijdens de coronapandemie gedraaid op de Dominicaanse Republiek. "We hebben daar drie maanden heel geïsoleerd gezeten", vertelt de hoofdrolspeler. "Er kwam niemand in onze bubbel, iedereen was getest. En er was verder op het strand niet zoveel te doen: iedereen kon zich helemaal op het draaien van de film concentreren. Buiten het draaien om hadden we alle tijd om elkaar beter te leren kennen."

Geen logica

Er is geen draaiboek voor het spelen van een personage dat elke minuut iets ouder is geworden, lacht de Mexicaanse ster. "Deze film dwingt je anders naar tijd te gaan kijken en je anders tot tijd te gaan verhouden. Dat is heel gek, want tijd is iets waar normaal geen variatie in zit: een minuut gaat niet opeens langer of korter duren. We hadden alle vrijheid om onze eigen logica los te laten op de vraag wat dat exact met de personages op het strand doet."

Bernal brak ooit door met Amores Perros en had de afgelopen jaren een hoofdrol in hitserie Mozart in the Jungle. Op zijn cv staan weinig grote mainstream-films zoals Old. "Ik kijk nooit naar een budget of de schaal van de film", stelt de acteur. "Ik kijk vooral naar de maker en de rol. Is het iemand die zijn eigen stem probeert te vinden en is het een rol die een nieuwe uitdaging voor mij biedt? In dit geval waren allebei de antwoorden volmondig ja."