Gary Oldman: ik had een zwarte tong en zweette wodka

Gary Oldman is al 24 jaar van de alcohol af, maar maakte ooit een tijd door dat hij naar eigen zeggen "wodka zweette" en wakker werd met "een zwarte tong." Dat vertelt de acteur in The Los Angeles Times naar aanleiding van zijn rol als alcoholverslaafde Herman Mankiewicz in de nieuwe Netflix-film Mank.

"Net als Herman zou ik in een restaurant tegen de ober hebben gezegd: ik wil graag een grote wodka tonic. En kun je 'm nu brengen, want ik ben alcoholist. Ik moet 'm sneller hebben", vertelt de 62-jarige Brit.

Oldman meent dat het moeilijker was om van zijn verslaving af te komen omdat hij het romantiseerde en zich aan grote sterren vastklampte. "Al mijn helden waren drinkers of opiumverslaafden", bekent hij. "Je wordt helemaal weeïg vanwege al die poëten en toneelschrijvers en acteurs die allemaal grote drinkers waren."

"Ik zweette ooit wodka, het wordt onderdeel van je. Mijn tong was 's ochtends zwart", herinnert de acteur zich. "Ik gaf de schuld aan de shampoo. Ik zou het mijn ergste vijand nog niet toewensen om daarvan in de ban te zijn. Het is de hel."