Gasten inauguratie Biden druppelen binnen

WASHINGTON (ANP) - Genodigden voor de inauguratie van Joe Biden als de 46e president van de Verenigde Staten druppelen het Capitool binnen. De Democraat legt op het westelijke terras van het parlementsgebouw om 12.00 uur lokale tijd de presidentiële eed af.

Onder de gasten zijn naast Congresleden ook de oud-presidenten Barack Obama, George W. Bush en Bill Clinton met hun echtgenotes. Zittend vicepresident Mike Pence geeft ook acte de présence in tegenstelling tot Bidens voorganger Donald Trump, die al naar Florida is vertrokken

Obama feliciteerde Biden woensdag al voor de eedaflegging met zijn nieuwe baan. "Felicitaties voor mijn vriend, President @JoeBiden! Dit is jouw tijd", twitterde hij. Biden diende acht jaar als vicepresident onder Obama.

Naast de oud-staatshoofden en first lady's komen ook verscheidene rechters van het Hooggerechtshof, onder wie opperrechter John Roberts en rechter Sonya Sotomayor die de eed zullen afnemen bij respectievelijk Joe Biden en Kamala Harris.

De inauguratie zal worden opgeluisterd met optredens van onder anderen Lady Gaga, die het volkslied zingt, en ook Jennifer Lopez. Door de coronapandemie zal het verder een sobere machtsoverdracht zijn.