Gaststad songfestival moet eventuele andere evenementen annuleren

De Britse stad die het Eurovisie Songfestival gaat organiseren, moet daarvoor andere evenementen annuleren. Dat hebben bronnen bij diverse gemeenten gemeld aan de BBC. De locatie moet zo'n zes à acht weken voor het liedjesfestijn beschikbaar zijn.

Geïnteresseerde steden kunnen sinds vorige week een bidbook indienen. Al zestien steden - waaronder Londen, Liverpool, Birmingham, Glasgow en Manchester - lieten weten interesse te hebben in het organiseren van het songfestival. Vrijdag wordt een shortlist bekendgemaakt met daarop de laatste kanshebbers.

In de steden staan rond de periode van het songfestival meerdere concerten gepland. Shows van André Rieu, Elton John en Magic Mike zouden dan in mei eventueel moeten plaatsmaken voor het evenement. De European Broadcasting Union (EBU) maakt waarschijnlijk pas in de herfst bekend welke Britse stad het Eurovisie Songfestival van 2023 zal organiseren.

Normaal gesproken zou Oekraïne na de zege van Kalush Orchestra in mei het songfestival organiseren, maar vanwege de oorlog met Rusland kan dat niet. Het Verenigd Koninkrijk organiseert het evenement nu "namens" Oekraïne. Het land wordt wel betrokken bij de organisatie en er komen verscheidene elementen, ook met betrekking tot de oorlog, terug in de show.