Gazprom: hoge gasprijzen kunnen economie Europa ontwrichten

SINT-PETERSBURG (ANP/RTR) - De sterk stijgende gasprijzen kunnen de Europese economie ontwrichten. Dat heeft het hoofd van de exporttak van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom gezegd op een energieconferentie in Sint-Petersburg. Volgens haar wil Gazprom een stabiele en voorspelbare gasmarkt in Europa.

Gazprom-bestuurder Elena Burmistrova zegt dat er grote prijsschommelingen zijn op de Europese gasmarkt en dat daardoor zowel kopers als verkopers "gedesoriënteerd raken, met risico's voor destabilisering van de gehele regionale economie". Volgens haar kan betere samenwerking tussen producenten en consumenten zorgen voor balans in de markt.

Burmistrova herhaalde het standpunt van Gazprom dat het bedrijf aan zijn verplichtingen voldoet bij gascontracten voor de langere termijn. De Russische president Vladimir Poetin zei woensdag bereid te zijn om de gasleveringen aan Europa voor de komende winter op te voeren, nu er wereldwijd bezorgdheid is over het aanbod. Daarop daalden de gasprijzen, nadat die eerder op de dag nieuwe records hadden bereikt.