Geen aanwijzingen dat Rusland Oostzee-pijpleidingen saboteerde

KARLSRUHE (ANP/DPA) - Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat Rusland achter de explosies zit, die eind september de twee Nord Stream-gaspijpleidingen door de Oostzee van Rusland richting Duitsland uitschakelden. Dit zei de Duitse procureur-generaal Peter Frank in een gesprek met de Welt am Sonntag. Volgens hem hebben de Duitse onderzoekers, die onder meer met twee schepen betrokken zijn bij de internationale pogingen de sabotage op te helderen, daar niets van kunnen ontdekken.

Ook Denemarken en Zweden doen onderzoek naar de explosies op de bodem van de Oostzee, waarbij erg veel gas vrijkwam en de leidingen zwaar beschadigd werden. Volgens Frank houden ze onderling contact over het onderzoek. Rusland heeft zelf eveneens een onderzoek ingesteld naar "deze daad van internationaal terrorisme".

Moskou ontkent de beschuldigingen zelf achter de sabotage te zitten. Het Kremlin vindt dat de Amerikaanse president Joe Biden maar eens antwoord moet geven op de vraag of de Verenigde Staten hun dreigementen hebben uitgevoerd ten aanzien van het project Nord Stream. De VS waren altijd sterk gekant tegen de aanleg van die gaspijpleidingen naar Duitsland. Begin februari vorig jaar zei president Joe Biden dat het afgelopen zou zijn met Nord Stream als Rusland Oekraïne binnenvalt. Washington wijst elke betrokkenheid bij de sabotage van de hand.

De gaspijpleidingen zijn aangelegd om Russisch gas naar Duitsland te brengen. Dat ging jarenlang via de Nord Stream 1, die zo een belangrijk instrument was voor de Russische invloed in Europa en een belangrijke bron van inkomsten voor Moskou. Onder meer de VS, Oekraïne en Polen hebben zich daarom jarenlang fel gekeerd tegen het Nord Stream-project. Een Poolse Europarlementariër, ex-minister van Buitenlandse Zaken Radosław Sikorski, bedankte op sociale media de VS enthousiast, kort na de explosies. Volgens hem is het project Nord Stream een wapen waarmee Rusland Europese landen afperst.