Geen doorbraak in formatieoverleg, woensdag gaat overleg verder

DEN HAAG (ANP) - VVD, D66 en CDA zijn er na urenlang overleg nog niet uitgekomen hoe het verder moet met de vorming van een nieuwe regeringscoalitie, meldde informateur Johan Remkes maandagavond. Woensdag zullen de drie partijen verder praten en dan worden er definitieve conclusies getrokken, zei hij in een korte verklaring.

Remkes had als opdracht om een minderheidskabinet te onderzoeken, nadat opties om een bredere coalitie te vormen waren misgelopen.

D66 wilde liever geen minderheidskabinet. Na partijoverleg toonde D66-leider Sigrid Kaag zich zondag bereid om alsnog samen te werken met de ChristenUnie. Dat had Kaag deze zomer nog uitgesloten. Ze besloot de blokkade op te heffen, maar stuurde daarbij opnieuw aan op een coalitie waarbij óók PvdA en GroenLinks worden betrokken. VVD en CDA hadden dat laatste tegengehouden, omdat ze niet met twee linkse partijen in een coalitie willen. PvdA en GroenLinks willen alleen samen in een kabinet. Daardoor zit de formatie al maanden in een impasse.