Geen Nederlandse coronapatiënten meer in Duitse ziekenhuizen

ZEIST (ANP) - In Duitsland liggen geen coronapatiënten meer uit Nederland. De laatste Nederlander is hersteld en teruggekeerd, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) vrijdag. Duitsland nam de afgelopen periode patiënten over zodat ziekenhuizen hier meer ruimte hadden om voor coronapatiënten te zorgen.

De verplaatsing naar Duitsland begon in november. Sindsdien zijn in totaal 33 mensen overgebracht naar ziekenhuizen daar, de laatste vlak voor de jaarwisseling. Op het hoogtepunt in december behandelde Duitsland 22 Nederlanders.

Het was de vierde keer dat Duitse artsen hun Nederlandse collega's werk uit handen namen. Bij de eerste golf, bijna twee jaar geleden, lagen op een gegeven moment meer dan 50 Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen in Duitsland. In oktober van dat jaar gingen 2 Nederlanders naar Duitsland, en eind 2020 en begin 2021 nog eens 11 mensen. Ook bij een volgende coronagolf in de ziekenhuizen is Duitsland bereid om te helpen. "We hebben nog steeds de afspraak met Duitsland dat we patiënten daarnaartoe kunnen vervoeren als dat nodig is", aldus het LCPS.