Geen rekening naar Air Europa voor vals alarm

HAARLEMMERMEER (ANP) - De Veiligheidsregio Kennemerland stuurt geen rekening naar Air Europa voor de kosten die zijn gemaakt door het afgeven van een vals kapingsalarm op Schiphol in een toestel van de Spaanse vliegmaatschappij. Dat meldt de woordvoerder van burgemeester Marianne Schuurmans-Wijdeven van de gemeente Haarlemmermeer.

"Als veiligheidsregio werken wij met tal van rampenbestrijdingsplannen, draaiboeken en protocollen. Die zijn ervoor om snel en georganiseerd hulp te kunnen verlenen, ook als die hulp, zoals woensdag, niet nodig blijkt te zijn", zegt de woordvoerder.

Na het activeren van het kapingsalarm rukten de hulpdiensten massaal uit. Er werd opgeschaald naar GRIP 3. Die wordt afgekondigd bij een ernstige situatie die grote gevolgen kan hebben voor de bevolking. "De alarmering en opschaling van de crisisbestrijdingsorganisatie hebben er in ieder geval toe geleid dat we als hulpverleningsorganisaties met andere autoriteiten hebben kunnen samenwerken en oefenen om een dergelijk serieus incident te bestrijden", aldus de gemeentewoordvoerder.