Geen signalen dat Rijksoverheid is geraakt door groot datalek

DEN HAAG (ANP) - Er zijn "vooralsnog geen signalen" dat de Rijksoverheid is geraakt door het grote datalek bij marktonderzoeksbureau USP, zegt Alexandra van Huffelen (Digitalisering) via haar woordvoerder. De bewindsvrouw zegt de situatie "nauwlettend" in de gaten te houden.

Bij een groot datalek is het aan Aart Jochem, verantwoordelijk voor informatieveiligheid bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, om na te gaan of ministeries of andere instellingen binnen de landelijke overheid zijn geraakt. De overheid schakelt regelmatig externe bureaus in voor allerlei klussen en zou dus ook slachtoffer kunnen worden van een dergelijk datalek, al lijkt daar nu geen sprake van.

Donderdagmiddag meldde USP dat de persoonsgegevens van nog eens 100.000 tot 150.000 mensen mogelijk zijn gelekt. Volgens directeur Jan-Paul Strop zijn vijf tot tien andere grote Nederlandse marktbureau's getroffen door hetzelfde lek, waaronder marktonderzoeker Blauw. Beide bureaus wijzen naar softwareleverancier Nebu uit Wormerveer als de bron van het lek. Ook woningcorporaties Vivare (Arnhem en omstreken) en Haag Wonen (Den Haag) zijn mogelijk geraakt.