Geen strafrechtelijk onderzoek naar BBC-interview prinses Diana

LONDEN (ANP/RTR/AFP) - Er komt geen strafrechtelijk onderzoek naar een beroemd BBC-interview met prinses Diana uit 1995. Dat maakte de politie bekend nadat de broer van Diana vorig jaar felle kritiek had geuit op de journalist die haar destijds interviewde. Interviewer Martin Bashir zou vervalste documenten hebben gebruikt om de prinses voor de camera te krijgen.

Het vraaggesprek veroorzaakte destijds veel commotie. Ruim 22 miljoen mensen zagen hoe Diana uitvoerig vertelde over haar probleemhuwelijk met prins Charles, de zoon van koningin Elizabeth en troonopvolger. Ze deed onder meer de beroemde uitspraak dat er "drie mensen" in haar huwelijk zaten. Ze doelde op haarzelf, Charles en zijn minnares Camilla Parker-Bowles.

Journalist Bashir kreeg later het verwijt dat hij misleidende methodes had gebruikt om het interview te regelen. Hij zou volgens Diana's broer Charles Spencer met valse documenten de indruk hebben gewekt dat personeel van de koninklijke familie tegen betaling informatie over de prinses lekte naar de veiligheidsdiensten.

Eigen onderzoek

De BBC kondigde afgelopen november een eigen onderzoek aan naar het interview. De omroep schakelde een gepensioneerde rechter in om daaraan leiding te geven. De oudste zoon van Diana, William, noemde dat "een stap in de juiste richting".

Bashir lijkt inmiddels niet meer te hoeven vrezen voor strafvervolging. Politiebaas Alex Murray zei donderdag dat specialisten zich over de zaak hebben gebogen. "We hebben nu vastgesteld dat het niet gepast is om een strafrechtelijk onderzoek te beginnen naar deze beschuldigingen. Er wordt geen verdere actie ondernomen."