Geen traditionele kerstnachtmis in veel katholieke kerken

UTRECHT (ANP) - In elk bisdom in Nederland zijn er waarschijnlijk wel parochies die op kerstavond geen traditionele nachtmis houden, in verband met corona. Dat meldt een woordvoerster van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland (RKK) in een reactie op berichtgeving van Trouw.

Vaak zijn de vieringen op kerstavond voor belangstellenden dan wel via een livestream te volgen. "Er wordt in dat geval dus wel gevierd, maar zonder publiek", aldus de woordvoerster. Beschikbaarheid van vrijwilligers en de vrees veel belangstellenden aan de deur te moeten weigeren vanwege het beperkte aantal mensen dat mag worden binnengelaten door de coronamaatregelen, worden opgegeven als redenen om het dit jaar anders te doen.

In veel parochies is publiek wel welkom, geeft de woordvoerster verder aan. "Maar zeer beperkt en men moet reserveren. Op goed geluk naar de kerk gaan met Kerstmis in de hoop dat je een plek hebt, zit er dit jaar sowieso niet in."

Belangstellenden wordt geadviseerd op de site van de eigen parochie te kijken wat er mogelijk is rondom Kerstmis. De Nederlandse bisschoppen hebben de website Vierkerstmis.nl gelanceerd om mensen te helpen hun eigen parochie te vinden.