Gemeente Amsterdam gaat TikTok weren op werktelefoons

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam wil apps als TikTok weren van werktelefoons van ambtenaren. Dat schrijft verantwoordelijk wethouder Touria Meliani in een brief aan de gemeenteraad.

Daarmee volgt de hoofdstad de lijn van het kabinet, dat op advies van inlichtingendienst AIVD rijksambtenaren ontraadt apps te gebruiken uit landen met een "offensief cyberprogramma" tegen Nederland. Het gaat volgens de AIVD om landen als China, Rusland, Noord-Korea en Iran, aldus de wethouder. Door dergelijke apps te weren, wendt Amsterdam volgens haar "een mogelijk veiligheidsrisico met betrekking tot informatiebeveiliging en bescherming van persoonsgegevens" af. Mogelijk volgen ook nog andere apps.

De gemeente maakt op dit moment geen gebruik van de populaire filmpjesapp TikTok voor haar dienstverlening, zegt Meliani. Op de werktelefoons van ambtenaren, bestuurders en raadsleden is een scheiding tussen het werk- en privédeel, waarbij het tot nu toe privé wel mogelijk was dit soort apps te installeren. "Het college verplicht nu de medewerker en raadslid om de applicatie zo snel mogelijk te verwijderen", staat in de brief. "Het college zal de applicatie ook verwijderen."

TikTok is eigendom van het Chinese bedrijf ByteDance. Uit angst voor spionage en beïnvloeding hebben ook andere landen het gebruik van de app aan banden gelegd, tot ongenoegen van TikTok. De app beweert dat het door geen enkele staat of overheid wordt gecontroleerd.