Gemeente Den Haag scheldt huur culturele instellingen kwijt

De gemeente Den Haag gaat wegens de coronacrisis de huur van de afgelopen acht maanden van culturele instellingen en makers kwijtschelden. Dat heeft cultuurwethouder Robert van Asten vrijdag bekendgemaakt.

Het gaat hierbij om instellingen met een culturele functie die huren via de gemeente, dus ook culturele broedplaatsen, ateliers en een deel van de onderhuurders in zogenoemde cultuur-verzamelpanden. Het totaal aan financiële steun in 2020 aan de Haagse cultuursector komt hiermee op 6,4 miljoen euro.

Tot voor kort leek het kwijtschelden van huren ten opzichte van steun verlenen via het herstelfonds geen voordelen op te leveren, omdat deze methode door het Rijk zou worden gezien als omzet. De G4-gemeenten (de vier grootste steden van het land) en culturele instellingen hebben dit probleem aangekaart bij minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Van Engelshoven heeft half november in een Kamerbrief aangegeven dat het kwijtschelden van huur niet als omzet wordt gerekend, waardoor het kwijtschelden van huur gunstig uitpakt voor de culturele instellingen. De gemeente Den Haag heeft op basis van deze bevestiging besloten huurkortingen te verlenen. Ruim dertig instellingen, bijna twintig ateliers/atelier-verzamelpanden en drie ‘cultuur-verzamelpanden’ worden op deze manier geholpen.