‘Gemeenten controleren Basisregistratie niet’

AMSTERDAM (ANP) - Het is mogelijk om je zonder controle op een adres in te schrijven bij de gemeente. Dat heeft KRO-NCRV-tv-programma De Monitor ontdekt. Journalist Teun van de Keuken schreef zich zonder problemen in op het woonadres van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken in Amsterdam.

Gemeenten hebben de wettelijke taak te controleren of de gegevens in de Basisregistratie Personen (BRP) kloppen. Bij De Monitor hadden zich echter verschillende mensen gemeld die problemen ondervonden omdat onbekenden abusievelijk of illegaal op hun adres stonden ingeschreven. Vanuit de BRP worden gegevens doorgegeven aan andere overheidsdiensten, waardoor foute gegevens grote gevolgen kunnen hebben.

Minister Plasterk liet in een schriftelijke reactie weten dat 97 procent van de gegevens in de BRP klopt. Slechts een klein percentage zou fraude willen plegen.

Tegen het ANP zei de bewindsman vrijdag de actie van De Monitor ,,ongepast'' te vinden. Inhoudelijk wilde hij niet op de zaak ingaan, ,,omdat ik het een aanfluiting vind''. Aangifte gaat Plasterk evenwel niet doen.

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. Ko Herent

    Laat ie zich eerst maar druk maken om wat er zoal binnensjokt in deze landen.

    Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *