Gemengde judoploeg moeizaam naar kwartfinales op Spelen

TOKIO (ANP) - De Nederlandse judoka's kunnen de Olympische Spelen misschien toch nog met een kleine glimlach afsluiten. Ze boekten in de achtste finales van de gemengde landenwedstrijd een zwaarbevochten zege op Oezbekistan (4-3).

Nederland kwam met 1-3 achter, door een overwinning van Sanne Verhagen en nederlagen van Henk Grol, Tornike Tsjakadoea, Sanne van Dijke in de Budokan. Grol stond opnieuw tegenover Bekmurod Oltiboev, van wie hij vrijdag al na 25 seconden verloor. Dit keer lag hij na 19 seconden op zijn rug.

Noël van ' t End en Guusje Steenhuis brachten Nederland terug op 3-3, waarna na loting een wedstrijd tussen Grol en Oltiboev de beslissing moest brengen. Grol liet zich dit keer niet verrassen en won in de golden score, de extra tijd in het judo. Brazilië is de tegenstander van Nederland in de kwartfinale.

Nederland heeft afgelopen week slechts één medaille overgehouden aan de individuele wedstrijden op de Spelen. Van Dijke greep brons in de klasse tot 70 kilogram.

De gemengde landenwedstrijd is een nieuw onderdeel op de Spelen. Zes judoka's uit verschillende gewichtsklassen nemen het tegen elkaar op.