Gemengde reacties op songfestivalinzending Jeangu

Het nummer waarmee Jeangu Macrooy Nederland vertegenwoordigt op het Eurovisiesongfestival is donderdag gemengd ontvangen op sociale media. Vooral het Surinaamse refrein van Birth of a New Age zorgt voor verdeelde reacties.

In het lied zingt Jeangu in het Sranantongo, de overkoepelende taal van Suriname: "Mi na afu sensi, no wan man e broko mi". Dat staat voor "Ik ben een halve cent, je kunt me niet breken", een oud Surinaams gezegde.

Veel Twitteraars horen in het Surinaamse gedeelte een zogeheten 'Mama Appelsap', een bekend radio-item van 3FM waarvoor luisteraars liedjes insturen waarin ze Nederlandse zinnen horen. "You are my broccoli, you are my broccoli!!", schrijft acteur en presentator Diederik Ebbinge bijvoorbeeld. En ook Mama Appelsap-bedenker Timur Perlin hoorde het: "Heeft iemand nog een goeie Mama Appelsap voor me?", schrijft de dj.

Tijdsgeest

Popjournalist Stefan Raatgever, die het songfestival al jaren op de voet volgt, denkt niet dat Nederland een tweede keer op rij wint. "Die kans lijkt me met Birth of a New Age zeer gering. Daarvoor mist het net die ene onverwachte, slimme wending. Maar het lied is vrolijk, innemend en voelt inhoudelijk de tijdsgeest prima aan."

Radio 5-dj Bert Haandrikman is enthousiast: "Wat een passievolle inzending voor het songfestival! Dankjewel Jeangu Macrooy. Je laat het hart van alle liefhebbers van Eurovision sneller kloppen." En stylist Maik de Boer: "Trots op jou lieve Jeangu Macrooy want je hebt er keihard voor gewerkt (...) Well done en een heerlijke energieke song."

De Rotterdamse songfestivalwethouder Said Kasmi vindt Birth of a New Age "een prachtig nummer met een mooie boodschap". "Eurovisie Songfestival here we come!"