Genomineerden 41e editie Gouden Kalveren bekendgemaakt

De genomineerden voor de Gouden Kalveren, de belangrijkste Nederlandse filmprijzen, worden maandag bekendgemaakt. Tijdens de 41e editie van het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht wordt aangekondigd wie er komende vrijdag kans maken op een beeldje.

De uitreiking is dit jaar vernieuwd, want er wordt voor het eerst nog maar één Gouden Kalf voor Beste Hoofdrol en één Gouden Kalf voor Beste Bijrol uitgereikt. Voor deze categorieën, waarbij voorheen onderscheid werd gemaakt tussen een prijs voor mannen en vrouwen, worden vijf acteerprestaties genomineerd.

Ook in de categorie Dramaserie worden genderneutrale awards overhandigd voor Beste Hoofdrol en Beste Bijrol. Daarnaast is het Gouden Kalf voor Beste Hoofdrol in een Korte Film als nieuwe prijs aan het lijstje toegevoegd.

De Gouden Kalveren worden op vrijdag tijdens de slotavond van het Nederlands Film Festival uitgereikt. Vorig jaar was familiefilm Kapsalon Romy, die vier van de vijf nominaties verzilverde, de grote winnaar. Het beeldje voor Beste Film ging echter naar Buladó van regisseur Eché Janga.