Geplaagde Britse premier stelt nieuwe ministers aan

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse premier Rishi Sunak heeft meerdere wisselingen in zijn kabinet doorgevoerd. De premier, die geplaagd wordt door grote stakingen en een tegenvallende economie, hoopt daarmee duidelijk te maken dat hij van de economie meer een prioriteit wil maken.

Sunak splitst bijvoorbeeld twee ministeries, dat van Bedrijfs-, Energie- en Industriebeleid en van Digitale Zaken, Cultuur, Media en Sport. Daardoor zijn er nu vier in plaats van twee ministersposten, zodat die onderwerpen beter tot hun recht komen.

Bovendien heeft Sunak een nieuwe voorzitter voor de Conservatieve Partij aangewezen. Greg Hands is de opvolger van Nadhim Zahawi, die ontslagen werd door de premier vanwege een belastingkwestie. De functie van partijvoorzitter is belangrijk omdat er volgend jaar weer verkiezingen gepland staan.

De Conservatieven staan in de peilingen mijlenver achter op concurrent Labour. Na het aftreden van de vorige twee premiers wordt de partij ook de massale stakingen verweten. Door de hoge inflatie en de gestegen kosten van levensonderhoud zijn veel mensen in het Verenigd Koninkrijk erop achteruitgegaan.