Geraldine Kemper wil seksueel geweld bespreekbaar maken

Geraldine Kemper vindt het belangrijk dat meer wordt gesproken over seksueel geweld. De presentatrice heeft gemerkt dat er nog steeds een taboe heerst op het thema en hoopt dat onder meer met haar nieuwe programma Geraldine en de vrouwen, dat vanaf zondag te zien is bij RTL 4, weg te nemen.

In het programma volgt Geraldine zes vrouwen die allemaal slachtoffer zijn van seksueel geweld en kampen met een posttraumatische stress stoornis (PTSS). Met de dames reist de presentatrice naar Kroatië waar ze door middel van therapieën hun PTSS proberen te bedwingen. Na de reis worden de vrouwen nog een jaar lang begeleid en gevolgd.

Geraldine vond het belangrijk om het programma te maken omdat in Nederland 1 op de 5 vrouwen en 1 op de 16 mannen te maken heeft gehad met een vorm van seksueel geweld. "Die cijfers zijn zo intens, daar schrok ik echt van. Het komt nog steeds zo vaak voor", zegt de presentatrice tegen het ANP.

Victim blaming

Daarom ook moet "het gesprek vaker worden gevoerd", vindt Geraldine. "We kunnen nog heel veel leren. Nog steeds denken mensen: dat gaat mij niet overkomen, je lag al in bed of je gaat met een rokje aan laat over straat. Dat is victim blaming. Door de angst voor die reactie houden veel slachtoffers hun trauma nog steeds geheim."

De presentatrice hoopt dat het taboe om erover te praten verdwijnt. "Er zou geen schaamte moeten heersen. Je zou erover moeten kunnen praten." Dat er ook bij kijkers behoefte is aan het gesprek heeft Geraldine al gemerkt. "Nadat de promo voor Geraldine en de vrouwen werd uitgezonden, heb ik heel veel DM’s via Instagram gehad. Veel mensen die hun verhaal deelden en zeiden dat het goed was dat erover wordt gesproken."

Speciaal project

Door de heftigheid van de verhalen en de lange opnameperiode was het een intensief programma om te maken. "Maar het was een heel speciaal project. Het neemt je helemaal over en je legt het niet even weg. Ik heb nog steeds contact met ze. Ik ben blij dat ik een luisterend oor kon bieden en ik ben heel trots op de stappen die de vrouwen hebben gezet en dat ze ons in vertrouwen durfden te nemen."

Voor RTL is het het eerste programma dat Geraldine presenteert met een zwaarder thema. Iets wat ze bij haar vorige werkgever BNNVARA vaker heeft gedaan. "Ik maak graag programma’s over maatschappelijke onderwerpen, maar ook lichtere programma’s vind ik leuk. Ik houd van die balans."