Gerard Ekdom over muziekquiz: ben altijd zenuwachtig voor tv

Gerard Ekdom presenteert niet alleen de Top 4000 op Radio 10, maar is vanaf 4 december ook te zien als quizmaster in de Top 4000 Muziekquiz op SBS6. Spannend, vindt de radio-dj: "Het is toch heel erg anders dan radio, ik ben altijd een beetje zenuwachtig voor tv", zegt hij tegen het ANP.

Je kunt het vergelijken met een vliegtuig, legt hij uit. "Bij televisie ben je de passagier en word je gevlogen. Op de radio ben je de piloot en heb je het zelf in de hand." Vooral vorig jaar, toen hij deze quiz ook presenteerde, was het spannend. "Ik had al jaren geen televisie gemaakt. Maar ik vond het heel leuk, leuker dan ik had verwacht."

Bij de quiz strijden BN'ers in een bordspel voor de winst, waarbij de kandidaten diverse muziekvragen moeten beantwoorden en opdrachten moeten uitvoeren. "Het is muziek. Daar voel ik me snel bij op mijn gemak. Niet alleen ken ik alle muziekfeitjes uit mijn hoofd. Ik kan ook gewoon Gerard zijn."

Spijbelen

Het programma wordt opgenomen in een kerstchalet, tussen de kerstbomen, met glühwein en in foute kersttrui. Als kerstliefhebber vindt de dj dat fantastisch. "Ik ben gek op kerst. Mijn ouders waren bloemist, daarom moest ik spijbelen om kerststukjes te maken. Dat was een hele gezellige tijd. Ook later waren die maanden altijd weer gezellig."

In totaal zijn drie afleveringen opgenomen, met kandidaten als Jim Bakkum, Birgit Schuurman en Glen Faria, die zelf ook meerdere keren in de Top 4000 staat. "Glen had een kersttrui aan met daarop een kerstman. Als je in een bal bij de mouw kneep, dan ging die met zijn handen klappen", weet hij nog. "Dennis Weening moest de hele tijd zo hard lachen, dat we de opnames moesten stilleggen. Dat is me wel bijgebleven", lacht hij.

Aderen

Vanaf half januari is Ekdom ook in het programma The Tribute - Battle of the Bands op SBS6 te zien. Hierin gaat hij samen met de jury op zoek naar de beste tributeband van Nederland. "Dus weer met muziek. Als er iets met muziek is, dan ben ik eerder geneigd er ja tegen te zeggen. Dat is iets wat bij me past."

Toch zal hij zich altijd blijven focussen op zijn geliefde radiowerk. Heel veel meer televisie hoeven we dan ook niet van hem te verwachten. "Soms kruip ik mijn radiohok uit en laat ik me even op tv zien. Dan kruip ik weer terug. Televisie kan ik misschien een beetje, maar radio stroomt door mijn aderen."