Gerard Ekdom: Top 4000 vol nieuwkomers en verrassende stijgers

De Top 4000 op Radio 10 wordt een andere lijst dan normaal. Dat zegt Gerard Ekdom tegen het ANP. De dj presenteert samen met zijn collega's van 4 tot en met 24 december de grootste hitlijst van het land. Er staan veel nieuwe nummers in, zegt hij. Bijvoorbeeld van Snelle, Maan en Adele. Andere bekende nummers maken juist een sprong en dat maakt de lijst anders dan vorig jaar.

Bepaalde nummers blijven publieksfavoriet, zoals sommige van de Beatles en Queen, maar er zijn ook veel nieuwe nummers te horen. Zo komen Suzan en Freek volgens hem vier keer voor in de lijst, waar dit vorig jaar één keer was. Ook Adele, die met haar nieuwe album 30 een comeback maakt, is met haar nieuwe knallers terug te horen in de top.

Soms zijn nummers verrassend, zegt hij, omdat deze door het station niet meteen als hit waren gezien maar toch hoog eindigen. Zelf heeft hij ook zijn favorieten. "Er zijn bepaalde platen die je je hele leven met je meedraagt. Dat heb ik bij Enjoy The Silence van Depeche Mode, maar ook Born to Run van Bruce Springsteen, of... Kijk daar gaan we al, dat moet je niet aan een muziekliefhebber vragen", lacht hij.

Muzikale rouwkaart

Sommige nummers komen ineens een stuk hoger dan anders. Zoals het nummer A Whiter Shade of Pale van Procol Harum, dat op de dag van de uitvaart van misdaadjournalist Peter R. de Vries op alle radiostations tegelijk te horen was. "Die stijgt enorm. Deze plaat heeft heel veel indruk gemaakt op Nederland, het is een soort muzikale rouwkaart."

Op 3 december wordt de complete lijst bekendgemaakt. Ook dit jaar wordt die een succes, denkt hij. "Elk jaar heeft gewoon zijn charme, zijn artiesten, zijn hoogtepunten."