Gerard Ekdom twijfelde geen moment aan De Top 4000 Muziekquiz

Gerard Ekdom maakt zaterdag zijn debuut als quizmaster op televisie. De dj van Radio 10 is de presentator van het nieuwe SBS6-programma De Top 4000 Muziekquiz, een programma dat hem naar eigen zeggen op het lijf geschreven is. "Daarom zei ik ook meteen ja", zegt Gerard tegen het ANP.

Als ‘beroepsdeskundige’ wordt Gerard het liefst geweerd bij muziekquizzen maar er eentje presenteren, is geen probleem. "Ik mag nooit meer meedoen want ‘dat is niet leuk met mij’ krijg je dan te horen. Aan de andere kant is het ook wel fijn als ik van deelname ben uitgesloten: dan kan je ook niet door het ijs zakken als je een keer iets niet weet", lacht hij.

In De Top 4000 Muziekquiz ontvangt Gerard elke week twee duo’s van bekende Nederlanders. Zij spelen aan de hand van de Top 4000, die vrijdag is begonnen op Radio 10, de meest uiteenlopende muziekspelletjes in een overkoepelend bordspel. Dat is "onwijs spannend en ongelooflijk leuk" maar ook een beetje "kneuterig", geeft Gerard toe.

Foute kersttruien

"We zitten in een chalet tussen de kerstbomen, hebben foute kersttruien aan en spelen een ouderwets bordspel maar dan op tv. We hebben ook echt een bord met pionnetjes en dobbelstenen", schetst Gerard. "Het is een feest der herkenning. We zenden lekker veel oude fragmenten, clipjes en muziek uit. Het is echt zo’n quiz waarbij je als kijker onbewust meedoet."

De vragen en opdrachten zijn soms verdomd lastig, vindt Gerard. "Veel weet je wel, maar vind maar eens het antwoord. Het is eigenlijk een ‘trek-de-juiste-laatjes-in-je-hoofd-open-quiz’. Zo kun je het ook wel zien."

Combinatie

Het is alweer zeven jaar geleden dat Gerard, toen nog in dienst bij de AVRO, op tv presenteerde. "Ik heb toen een programma gepresenteerd dat niet zo bij mij paste. Achteraf gezien was ik daar ook niet zo tevreden over. Toen heb ik ook gezegd: ‘jongens, ik stop er even mee’. En vervolgens kwam er ook niets meer op mijn pad waarvan ik dacht: dit ga ik doen. Het is zo gelopen."

Gerard verscheen wel vaak als muziekdeskundige op tv. "Dat beviel mij beter en nu krijg ik met De Top 4000 Muziekquiz iets waarbij je het allemaal kan combineren. Dit past bij me", zegt hij. "Ik heb besloten nooit meer iets te doen tegen mijn zin in of iets dat niet zo heel erg lekker bij mij ligt. En dit programma klopt in al haar facetten."

Voor Gerard is het dan ook zeker voor herhaling vatbaar. "Misschien wordt het wel een jaarlijkse traditie. We zien het wel", stelt hij. Lachend: "Ik ga nergens van uit maar wees overal op voorbereid."