Gerbrands en Van Geel in raad van commissarissen Eredivisie CV

ZEIST (ANP) - De directeuren van zes van de achttien eredivisieclubs vormen tijdelijk de nieuwe raad van commissarissen van de Eredivisie CV. Het gaat om Toon Gerbrands (PSV), Robert Eenhoorn (AZ), Martin van Geel (Willem II), Thijs van Es (FC Utrecht), Manfred Laros (Sparta Rotterdam) en Marco Bogers (VVV-Venlo).

Het zestal neemt de plaats in van John Jaakke, Peter Fossen en Oege Boonstra. Zij stapten ruim een week geleden op omdat ze onvoldoende vertrouwen voelden bij de clubs uit de Eredivisie.

"Ik zie het als een nationaal kabinet waarin veel kennis, kunde en ervaring samenkomen", zegt Jan de Jong, directeur van de Eredivisie CV. "In deze drukke en hectische tijden hebben we behoefte aan daadkracht en ben ik blij dat iedereen zijn verantwoordelijkheid pakt. Dat hebben we juist nu hard nodig. Bovendien is het ook een goede afspiegeling en dwarsdoorsnede van de Eredivisie. Het is een raad van commissarissen waarin alle achttien clubs zich vertegenwoordigd voelen."

'Eredivisie professionaliseren'

De directeuren gaan samen met De Jong aan een plan werken "om de Eredivisie verder te professionaliseren, de effectiviteit en daadkracht te vergroten en de besluitvorming te vergemakkelijken." Ook wordt onderzocht of de Eredivisie (Eredivisie CV) en Keuken Kampioen Divisie (Coöperatie Eerste Divisie) samen kunnen opgaan in één betaaldvoetbalorganisatie.

De bedoeling is dat de plannen halverwege volgend jaar af zijn en dan worden aangenomen in de vergadering van vennoten. De zes directeuren treden daarna af en maken plaats voor een nieuwe raad van commissarissen.

Jaakke werd precies drie jaar geleden gekozen tot voorzitter van de Eredivisie CV. De oud-voorzitter van Ajax was voorgedragen door Fossen en Eenhoorn, de AZ-directeur die destijds ook in de rvc zat. Eenhoorn stapte ruim een jaar later op. PSV-directeur Fossen zat sinds september 2017 in de rvc. Hij nam toen de plek over van Eric Gudde, die zijn baan bij Feyenoord verruilde voor de positie van directeur betaald voetbal bij de KNVB. Boonstra trad vorig jaar toe tot de rvc van de ECV.