Gerechtshof vraagt Jiskefet in beroep om schriftelijke uitleg

Het gerechtshof Amsterdam heeft team Jiskefet gevraagd om voor 7 december een schriftelijke toelichting te geven op hun eis dat kopers van de zogenoemde Jiskefet-encyclopedie moeten weten dat het boek niet door de makers is geautoriseerd. Dat heeft een woordvoerder donderdag aan het ANP laten weten.

Na deze datum wordt besloten hoe en wanneer de zaak verder wordt behandeld. Herman Koch en Michiel Romeyn, twee van de drie mannen van Jiskefet, stapten naar de rechter omdat uitgeverij Noblesse zonder hun medeweten en toestemming een Jiskefet-encyclopedie wilde uitgeven.

De rechtbank gaf de heren gelijk dat de uitgave van het ongeautoriseerde boek over hun gezelschap in strijd is met het merkrecht. De uitgeverij nam hier geen genoegen mee en ging in hoger beroep. Noblesse wordt in de zaak gesteund door journalistenvakbond NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren omdat de rechter niet genoeg rekening zou hebben gehouden met de journalistieke belangen.

"Het merkenrecht reikt verder dan Jiskefet", aldus de journalistenvakbond. "Deze uitspraak zou ook kunnen worden gebruikt om een journalist te stoppen die een kritisch boek over een groot bedrijf wil publiceren. Of een journalist die een boek wil schrijven over een bekend persoon die zijn of haar naam als merk heeft gedeponeerd. Dat zou een bijzonder zorgelijke ontwikkeling zijn."