Geredde pasgeboren Syrische baby is herstellende

DAMASCUS (ANP/DPA) - Het gaat goed met het pasgeboren Syrische meisje dat maandag werd gevonden onder het puin van een ingestort gebouw. Haar arts vertelt dat de baby herstellende is. "Ze is stabiel maar heeft een aantal gebroken ribben en dit zal met de tijd genezen."

Het meisje, dat in het ziekenhuis de naam Aya heeft gekregen, is van haar gezin de enige die de aardbevingen heeft overleefd. Het huis van de familie in de door rebellen gecontroleerde plaats Jindires, gelegen in de provincie Aleppo, stortte door een van de bevingen in. Haar ouders waren eerder gevlucht uit het oosten van Syrië.

Toen de baby door andere familieleden werd gevonden, zat ze nog met de navelstreng vast aan haar moeder. Het onderkoelde kindje werd door een van haar buren in "zeer slechte conditie" naar het ziekenhuis gebracht. "Als ze niet op tijd was gevonden, was ze binnen een uur overleden", aldus de arts.

Reddingswerkers zoeken in Syrië nog altijd naar slachtoffers van de aardbevingen. Syrië heeft net als Turkije hulp vanuit het buitenland ontvangen, maar wel in beperkte mate. De hulpverlening verloopt er moeizamer door de sancties tegen het Syrische regime, de overheid die bepaalt wat naar het door rebellen bezette noorden gaat, een gebrek aan infrastructuur en de winterse weersomstandigheden.