Geschrapte Metro-strip gaat na crowdfunding online verder

De Nederlandse striptekenaar Kenny Rubenis kan zijn strip Dating for Geeks, die hij jarenlang tekende voor de Nederlandse versie van het dagblad Metro, online voortzetten. Een crowdfundingsactie die hij opzette nadat Metro hem abrupt de wacht aanzegde, heeft binnen twee weken meer dan 30.000 euro opgehaald. Dit is genoeg geld om de strip online twee jaar voort te zetten.

Dat heeft Rubenis maandag gemeld. De krant, die momenteel een zomerstop heeft, liet de tekenaar pas nadat zijn laatste strook op 19 juli verschenen was weten, dat zijn strip niet zou terugkeren in de krant, als deze in augustus weer verschijnt. De tekenaar was teleurgesteld dat hij het verhaal van zijn strip niet op een goede manier kon afronden of geen afscheid kon nemen van zijn grote schare trouwe lezers.

"Ik had dit succes niet zo snel verwacht", bekent Rubenis. "Als het zo doorgaat is het niet een kwestie van de strip na een jaar afronden, maar kan ik gewoon doorgaan met het tekenen van de avonturen van mijn karakters. Uit het enthousiasme van de lezers blijkt, dat niet alleen ik, maar ook zij nog lang niet klaar zijn met Dating for Geeks." De crowdfunding op de website Voordekunst.nl loopt nog een paar weken. "Ik ben benieuwd waar het schip straks strandt. Hoe meer geld er uiteindelijk is, hoe langer ik de strip kan blijven maken."

Fokke & Sukke

Dating for Geeks zal vanaf 19 augustus verder gaan op de gelijknamige website die de tekenaar heeft aangemaakt. Zijn initiatief werd gesteund door talloze vakbroeders, onder wie Fokke & Sukke-maker Jean-Marc van Tol. Er verschenen ook al negen albums van de reeks.

Rubenis was niet de enige medewerker van Metro die abrupt op straat werd gezet. Ook columnist Ebru Umar, die al veertien jaar voor de krant werkte, kreeg opeens te horen dat zij haar laatste column had geschreven.