Geschrokken Kamer debatteert met ministers over gekkekoeienziekte

DEN HAAG (ANP) - De schrik zat er bij Kamerleden woensdag goed in toen zij hoorden dat de gekkekoeienziekte na bijna 12 jaar weer is aangetroffen in Nederland. Later op de dag bleek dat het meeviel: de variant die de dode koe bij zich droeg kwam door ouderdom en niet door besmet voer. In dat laatste scenario was er een groot risico voor de volksgezondheid. Dan waren veel meer koeien besmet geraakt en was kans aanzienlijk groter dat mensen besmet vlees hadden gegeten.

Donderdag spreekt de Tweede Kamer erover, in een debat over dierziektes dat al op de planning stond. Aan het debat doen de ministers Ernst Kuipers (Volksgezondheid) en Piet Adema (Landbouw) mee. Die laatste meldde woensdag dat op een Zuid-Hollandse boerderij BSE (boviene spongiforme encefalopathie), zoals de ziekte ook heet, was aangetroffen. Het boerenbedrijf werd afgesloten door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)

Geïnfecteerde koeien vertonen vreemd gedrag: ze zonderen zich af en worden agressief. Mensen die besmet vlees eten, krijgen last van angsten, hallucinaties, zenuwpijn en dementie. Vrijwel altijd loopt het dodelijk af. In Nederland stierven drie mensen aan deze ziekte van Creutzfeldt-Jakob.

In de jaren '90 was er sprake van een epidemie, waarschijnlijk het resultaat van diervoeder besmet met gevaarlijke dierlijke eiwitten. Deze zogeheten 'prionen' veroorzaken grote schade in de hersenen. Vooral in Groot-Brittannië sloeg de ziekte om zich heen. Daar stierven 170 mensen aan de gevolgen van Creutzfeldt-Jakob. Bijna 200.000 koeien werden afgemaakt en het land mocht jarenlang geen rundvlees exporteren. In 2006 was de epidemie op zijn retour. In de jaren daarna werden slechts enkele 'ouderdomsvarianten' aangetroffen, waarvan de laatste in 2011.

"Schrikken dit!" reageerde GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet op de vondst. D66-Kamerlid Tjeerd de Groot noemde het nieuws "zeer verontrustend" en ook voor VVD'er Thom van Campen was het "heel erg schrikken". Caroline van der Plas prees de controles in Nederland op de ziekte. Daardoor kon het besmette vlees niet als voedsel verkocht worden.