Gevangen Belarussische protestleider opgenomen op intensive care

MINSK (ANP/RTR) - De gevangen Belarussische protestleider Maria Kolesnikova is opgenomen op de intensivecareafdeling van een ziekenhuis in de stad Homel. Dat wordt dinsdag gemeld door het Telegram-kanaal van het gevangen oppositielid Viktor Babariko.

Wat er met de 40-jarige Kolesnikova aan de hand is, is niet bekend. Ze zat volgens Babariko's bericht recent in een strafcel. Het is niet duidelijk waarom ze straf kreeg en hoelang die duurde.

Kolesnikova werd in september vorig jaar veroordeeld tot elf jaar cel voor onder meer extremisme, het oproepen tot een machtsgreep en het ondermijnen van de nationale veiligheid. Dat gebeurde nadat ze een jaar eerder was opgepakt tijdens de grote protesten tegen president Aleksandr Loekasjenko.

De betogingen begonnen nadat Loekasjenko de winst van de presidentsverkiezingen had opgeëist. Hij zou hebben gewonnen met 80 procent van de stemmen, maar dat geloofden de betogers niet. Tijdens de protesten werden vele duizenden mensen aangehouden. Prominente tegenstanders van Loekasjenko, die sinds 1994 aan de macht is, zitten sindsdien vast of zijn naar het buitenland gevlucht.