Gezonde spanning voor terugkeer Glazen Huis: alsof je jarig bent

Rob Janssen heeft zijn hoogste doel in de radio bereikt nu hij vanaf 18 december in het Glazen Huis voor 3FM Serious Request wordt opgesloten. Voor het eerst sinds 2017 keert het oorspronkelijke format van de actie terug. Dat betekent dat er weer publiek aanwezig is en de dj’s die worden opgesloten niet mogen eten. "Ik houd wel van wat lekkers op zijn tijd, dus ik ben er wel een beetje bang voor", zegt de 34-jarige dj tegen het ANP.

De dj hoeft het huis, dat dit jaar in Amersfoort staat, niet alleen in. Barend van Deelen en Sophie Hijlkema gaan beiden voor de eerste keer het huis in. Laatstgenoemde deed wel mee aan de 2020-editie toen de dj’s een week opgesloten zaten in een loods. Als terugkerende dj in het huis heeft Janssen een tip voor zijn collega’s: "Goed slapen, maar dat is altijd lastig. Je staat eigenlijk de hele tijd aan van de adrenaline."

Ondanks de spanning heeft Janssen zin in de actie. "Het is bijna alsof je jarig bent. Voor mij is dit het hoogst haalbare wat je kan doen op de radio", aldus de 3FM-dj. Dit jaar verzamelt Serious Request geld in voor stichting Het Vergeten Kind. Deze ondersteunt kinderen die opgroeien in probleemgezinnen, die verwaarloosd of mishandeld worden en daarom soms uit huis geplaatst moeten worden. Janssen heeft zin om zich voor het doel in te zetten. Janssen: "Iedere euro is er één. Uiteindelijk willen we echt veel geld ophalen voor zo’n doel."

Kerstkaartenactie

Om zo veel mogelijk geld op te halen, organiseren luisteraars nevenacties. Eén daarvan is opgezet door iemand die de stichting van dichtbij kent: Jaydon. Janssen legt uit: "Hij is vroeger een vergeten kind geweest en uit huis geplaatst omdat hij in een onveilige thuissituatie zat." Het voormalige vergeten kind maakt en verkoopt kerstkaarten waarvan de opbrengst naar Serious Request gaat. Hij vertelde erover bij 3FM, waarna al snel honderden kerstkaarten naar het radiostation werden gestuurd die hij ook kan verkopen.

Janssen bewondert de actie: "In plaats van bij de pakken neer te gaan zitten komt hij in actie." Online is de verkoop van de kaarten alvast gestart en die heeft al dik 3400 euro opgebracht. Aan het eind van de rit hoopt de dj dat de teller, onder andere door Jaydons actie, nog veel hoger komt te staan. Na de bekendmaking wil de 34-jarige na een week zonder eten eerst een simpele smoothie drinken. De presentator weet nu al wat hij als eerste gaat doen als hij het huis uit mag: "gelijk mijn vriendin knuffelen."