Goede stemming op beurzen Europa

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn donderdag met duidelijke plussen gesloten. De onrust bij beleggers over de internationale handelsperikelen ebde weg. In Amsterdam was optiekketen GrandVision duidelijk in trek na een positief handelsbericht voorafgaand aan een investeerdersbijeenkomst.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,8 procent hoger op 547,45 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 785,73 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 1,1 procent. Londen won 0,5 procent.

In de MidKap ging GrandVision aan kop met een koerswinst van bijna 7 procent. De eigenaar van Pearle en EyeWish verwacht een sterk einde van het jaar en handhaafde de financiële doelstellingen. Ook wil het bedrijf de komende jaren verder groeien door overnames en fusies.

Altice Europe

TomTom won ruim 4 procent bij de middelgrote fondsen. Het navigatiebedrijf verloor in de afgelopen twee handelsdagen bijna een derde aan beurswaarde door het nieuws dat een samenwerkingsverband van Renault, Nissan en Mitsubishi kiest voor Google. Topman Harold Goddijn noemt de deal een 'wake-up call' voor de sector. Volgens hem bestaat het risico dat grote techreuzen als Google de touwtjes in handen krijgen in de autosector.

Grootste stijger bij de hoofdfondsen was kabel- en telecomconcern Altice Europe met een winst van meer dan 5 procent. Ahold Delhaize leverde 1,8 procent in en was hekkensluiter in de AEX. Volgens persbureau Bloomberg wil webwinkelreus Amazon de komende jaren zo'n 3000 supermarkten zonder kassa's openen in de Verenigde Staten, een belangrijke markt voor het Belgisch-Nederlandse supermarktconcern.

Pharming

Bij de kleinere bedrijven op het Damrak toonde Pharming (plus 19 procent) flink herstel. De biotechnoloog verloor een dag eerder nog ruim 20 procent na tegenvallend nieuws over zijn medicijn Ruconest in de VS.

In Zürich won Nestlé 0,9 procent. De Zwitserse voedingsmiddelengigant bekijkt de opties voor zijn huidverzorgingsdivisie. Nestlé wil zich meer richten op zaken als voeding, gezondheid en welzijn.

De euro was 1,1746 dollar waard, tegen 1,1686 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie ging 0,2 procent omlaag tot 71,00 dollar. De prijs van Brentolie zakte 0,8 procent tot 78,76 dollar per vat.

0 Reacties Doe mee met de discussie →