Golden Globes voor de 78e keer uitgereikt

De 78e uitreiking van de Golden Globes ziet er dit jaar vanwege de coronacrisis anders uit dan normaal. Niet alleen worden de belangrijke film- en televisieprijzen later overhandigd dan gebruikelijk, ook vindt de ceremonie zondag voor het eerst tegelijkertijd plaats vanuit twee verschillende locaties in Los Angeles en New York.

De uitreiking van de Golden Globes staat normaal voor januari op de agenda, maar vanwege het coronavirus werd ook deze prijzenregen opgeschoven. Omdat veel bioscopen gesloten zijn of zijn geweest, is het dit keer niet verplicht dat een film op het witte doek een première heeft beleefd. Ook films die gelijk op streamingdiensten zijn verschenen, mogen meedingen. Die regel wordt ook gehanteerd bij de uitreiking van de Oscars op 25 april.

Op beide locaties van de Golden Globes zal zondag wel beperkt publiek aanwezig zijn. Zo werden frontliniewerkers en medewerkers van de voedselbank uitgenodigd voor de ceremonies en zitten sterren die de prijzen uitreiken in de zaal. De winnaars nemen hun beeldje dan weer niet persoonlijk in ontvangst. De presentatie is voor de vierde keer in handen van Tina Fey en Amy Poehler. Tina doet dit vanuit New York en Amy zal te zien zijn vanuit Los Angeles.

De grootste kanshebbers op een prijs zijn de film Mank en de tv-serie The Crown met beide zes nominaties. Ook is er een Nederlandse kanshebber. De Deens/Nederlandse film Another Round, mede geproduceerd door het Nederlandse Topkapi Films, maakt kans op het beeldje voor beste buitenlandse film.