Google verlaagt afdracht voor in apps afgesloten abonnementen

MOUNTAIN VIEW (ANP/BLOOMBERG) - Google halveert de afdracht die app-ontwikkelaars moeten doen als ze abonnementen verkopen in hun apps via de Google Play Store. Vanaf 1 januari eist Google 15 procent commissie, dat was het eerste jaar 30 procent en daarna pas 15 procent. Volgens Google is het voor veel app-ontwikkelaars echter moeilijk om klanten te behouden na het eerste abonnementsjaar.

De prijsverlaging van Google geldt alleen voor abonnementen. Voor zaken als in-app-aankopen in spelletjes moet nog gewoon 30 procent commissie worden afgedragen aan het techbedrijf. Wel hanteert Google de regel dat over de eerste 1 miljoen dollar de commissie 15 procent bedraagt. Volgens het techbedrijf betaalt 99 procent van de app-ontwikkelaars dat lage tarief.

De commissies die Google en Apple vragen van ontwikkelaars die hun apps aanbieden op de mobiele besturingssystemen van de twee bedrijven zijn niet onomstreden. Epic Games, het bedrijf achter het schietspel Fortnite, begon tegen beide bedrijven een rechtszaak over de verplichte afdracht. De zaak tegen Apple ging echter grotendeels verloren. Ook toezichthouders in verschillende landen onderzoeken de machtsposities die Apple en Google hebben.