Gouden Ganzenveer voor Zuid-Afrikaanse

AMSTERDAM (ANP) - De literaire onderscheiding de Gouden Ganzenveer is dit jaar voor de Zuid-Afrikaanse dichteres Antjie Krog. De organisatie achter de prijs, de Academie De Gouden Ganzenveer, prijst Krog als een ,,bijzondere en veelzijdige dichteres, als een uitzonderlijk integer schrijfster en journaliste, en als een begenadigd performer van haar eigen werk''.

De prijs wordt bijna jaarlijks toegekend aan een persoon of instituut met grote betekenis voor het geschreven en gedrukte Nederlandse woord. Krog (1952) debuteerde al op haar achttiende jaar met de dichtbundel Dogter van Jefta. In 2015 verscheen de dichtbundel Medeweten.

Ze schrijft behalve poëzie ook proza, toneel en non-fictie. De in Kaapstad wonende Krog is ook buitengewoon hoogleraar aan de Universiteit van de Westkaap.

De winnares krijgt de prijs, die onder meer bestaat uit een gouden ganzenveer, op donderdag 19 april in Amsterdam.

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  De Gouden Ganzenveer wordt – zo mogelijk jaarlijks – toegekend aan een persoon of instituut vanwege zijn of haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in de Nederlandse taal, zo staat geschreven op hun website.

  Wat voor betekenis heeft iemand voor de Nederlandse taal die niet eens in het Nederlands schrijft? Zelfs Boef heeft meer betekenis voor de Nederlandse taal gehad dan deze ongetwijfeld zeer politiek correcte Zuid-Afrikaanse.

  Beantwoord
  • Jerapah

   Zuid Afrikaans behoort tot het Nederlands taalgebied, het is best verfrissend als er eens aandacht wordt besteed aan dichtkunst van buiten de landsgrenzen.

   Beantwoord (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Niet echt. Afrikaans is een eigen taal met een eigen literatuur, Jerapah. Hartstikke leuk om de Afrikaanse dichtkunst in het zonnetje te zetten maar daar is deze prijs dus niet voor bedoeld.

    Beantwoord (in antwoord op Jerapah)
    • Jerapah

     Het Afrikaans behoort wel degelijk tot het Nederlandse taalgebied, Burgermans. Verder is de Gouden Ganzeveer bedoeld om ‘een persoon of instituut te lauweren vanwege zijn of haar grote betekenis voor het geschreven woord in Nederland’. Helaas, voor rapper Boef, maar de prijs is niet bedoeld voor tweederangs muzikanten wiens enige verdienste is het scheldwoord ‘kech’ aan de straattaal te hebben toegevoegd.

     Beantwoord (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Afrikaans is geen Nederlands, Jerapah, maar een eigen taal. En er wordt veel meer over Boef geschreven dan over Antjie Krog.

      (in antwoord op Jerapah)
     • Jerapah

      Afrikaans is inderdaad geen Nederlands, maar het hoort wel degelijk tot het Nederlands taalgebied, Burgermans. De Gouden Ganzeveer is niet bedoeld voor mensen die vanwege hun wangedrag in de belangstelling staan, maar voor mensen die een grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in de Nederlandse taal hebben. Helaas, daar hoort Boef niet bij. Of misschien kan ik beter zeggen ‘gelukkig maar’. 🙂

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      De Gouden Ganzenveer is niet bedoeld voor het Nederlands taalgebied maar voor het geschreven en gedrukte woord in de Nederlandse taal. En je kunt niet ontkennen dat dankzij Boef er meer mensen stukjes in het Nederlands gelezen en geschreven hebben dan door Antjie Krog.

      (in antwoord op Jerapah)
     • Jerapah

      De stukjes die over Boef geschreven zijn hebben geen literair gehalte, hoor. Sterker nog, elk woord dat over Boef geschreven wordt, is een teveel. Een sukkeltje dat vrouwen die hem helpen met een lekke band beloont door ze uit te schelden voor hoer verdient niets anders dan afkeuring.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Boef is natuurlijk zelf ook een romantische dichter en een taalvernieuwer; het zou niet mogen uitmaken of zijn privé-opvattingen in overeenstemming zijn met de heersende moraal.

      Als ik jou vertel dat je mooi bent
      Als ik jou vertel dat iedereen dat ziet
      Zeg me denk je dat ik lieg?
      Je zou beter moeten weten, zo’n type ben ik niet
      Er zullen mensen zijn die jou niet mogen
      Maar hoeveel van die mensen hebben zich in jou verdiept?
      Meisje, ik hoop dat je ziet
      Als je houdt van jezelf doen de woorden jou niets

      Je bent misschien wel mooier dan je denkt

      (in antwoord op Jerapah)
     • Jerapah

      Het gaat eerder over het gedrag van Boef dat niet in overeenstemming is met de heersende moraal dan zijn rijmelarijtjes. De rijmelarijtjes van Boef zou ik geen poëzie zou wilen noemen, maar dit terzijde. 🙂

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Dat lijkt me onterecht, zijn taalgebruik is origineel en ritmisch sterk. Boef’s vrouwonvriendelijke praatjes zijn niet eens gemeend als je zijn romantische teksten beluistert.

      (in antwoord op Jerapah)
     • Jerapah

      De teksten van Boef hebben een hoog ‘Candlelight met Jan van Veen’ gehalte, maar er zijn uiteraard mensen die daar dol op zijn.
      Boef zal diep van binnen heus geen slechte jongen zijn, maar hij zal toch volwassen moeten worden en leren begrijpen dat je vrouwen niet te pas en te onpas voor hoer kunt uitmaken.

      (in antwoord op Burgermans)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *