Granzier en Sweep niet de eerste vloggers die in de fout gaan

De Nederlanders Ties Granzier (20) en Govert Sweep (21) zijn dinsdag opgepakt op een streng beveiligd complex bij Area 51 in de Amerikaanse staat Nevada. Ze wilden er vlogs maken. Het is niet de eerste keer dat YouTubers in aanraking komen met politie of justitie, of onder vuur komen te liggen.

- SnapKing: Vlogger uit Almere, kreeg dit jaar drie maanden celstraf in een jeugdgevangenis. Hij stuurde naaktfoto's van een toen 15-jarig meisje naar haar klasgenoten, vrienden en familieleden. Ook dreigde hij seksfilmpjes van het meisje naar buiten te brengen. Eerder kreeg hij een werkstraf omdat hij in een vlog een jongen met het syndroom van Down had beledigd. Ook liet Snapking zijn fans bellen met zijn betaalnummer. Ze dachten dat ze hem aan de lijn zouden krijgen, maar ze werden lang in de wacht gehouden. De bellers waren in totaal meer dan 13.000 euro kwijt. Dat geld hebben ze teruggekregen.

- Ismail Ilgün: 'Treitervlogger' uit de Zaandamse probleemwijk Poelenburg. Belaagde in 2016 onder meer een gemeenteraadslid. Viel ook mensen lastig bij het winkelcentrum waar hij en zijn vrienden rondhingen. Ilgün bood in een vlog zijn excuses aan en daarom werd hij niet vervolgd.

- Boef: Rapper en vlogger, die in het echt Sofiane Boussaadia heet. In een filmpje op Snapchat schold hij drie vrouwen van wie hij een lift had gekregen uit voor kech, oftewel hoer. Daarvoor kreeg hij veel kritiek.

- Willem Vink en Jimmy van Vonderen: zaten in 2016 voor een filmpje op het dak van een trein die van Nijmegen naar Mook Molenhoek reed. Ze werden niet vervolgd voor het treinsurfen, maar moesten praten met machinisten die mensen voor hun trein hebben gehad.

- Joey Bravo: Vlogger uit Almere krijgt een werkstraf van 240 uur, omdat hij voor een filmpje een mortierbom had gemaakt. Dat bracht hij tot ontploffing. Joey Bravo kreeg voor het filmpje hulp van collega-vloggers SnapKing en Sappieman en zij kregen daar lagere werkstraffen voor.