Gratis sneltesten voor Britse gezinnen met schoolkinderen

LONDEN (ANP) - De Britse autoriteiten gaan gratis snelle coronatesten verstrekken aan gezinnen met schoolgaande kinderen in Engeland. Het gaat om twee testkits per week. Britten kunnen die online bestellen en vervolgens ophalen op een testlocatie, ook als niemand klachten heeft die kunnen wijzen op een coronabesmetting.

Het plan is bedoeld om de heropening van de scholen komende maand zo veilig mogelijk te laten verlopen. Met de snelle testen kunnen volgens gezondheidsdienst Public Health England "verborgen gevallen" worden opgespoord. "Ongeveer een derde van de personen met het coronavirus heeft geen symptomen en kan het virus onbewust verspreiden", meldt de regering in een verklaring.

De gratis sneltesten zijn ook bedoeld voor mensen die vanwege hun werk met scholen te maken krijgen, zoals buschauffeurs. De uitslag moet binnen een half uur bekend zijn. Wie positief test, moet ook nog een nauwkeurige PCR-test ondergaan. Dan worden monsters genomen in de neus en keel en die worden onderzocht in een laboratorium.

Eerste grote stap

Het heropenen van de scholen op 8 maart wordt gezien als de eerste grote stap om de lockdown te versoepelen. De regering wil de komende maanden stapsgewijs andere maatregelen intrekken in Engeland. Dat kunnen bijvoorbeeld horecazaken, bioscopen en bibliotheken weer open.

Premier Boris Johnson stond binnen zijn Conservatieve Partij onder druk om haast te maken met het afbouwen van de lockdown. Tientallen partijgenoten stelden deze maand dat het voortvarende verloop van de vaccinatiecampagne het mogelijk maakt om snel de strenge coronamaatregelen te versoepelen. De premier heeft inmiddels een stappenplan aangekondigd.

Het Verenigd Koninkrijk wordt in Europa gezien als koploper op vaccinatiegebied. Het land heeft volgens officiële cijfers bijna 20 miljoen mensen een eerste prik gegeven. Dat komt neer op een derde van de Britse volwassenen. Zo'n 769.000 mensen hebben beide doses al gehad. De BBC bericht dat vanaf maandag ook zo'n 2 miljoen mensen in de leeftijdsgroep 60-63 worden uitgenodigd om zich te laten inenten.