Graus laat onafhankelijk ‘adviseur’ naar beschuldigingen kijken

DEN HAAG (ANP) - PVV-Kamerlid Dion Graus heeft "een onafhankelijke adviseur integriteit" gevraagd een "oriënterend onderzoek uit te laten voeren" naar de beschuldigingen van seksuele intimidatie aan zijn adres. Dat laat de PVV in een persbericht weten.

Aanleiding is de melding die een fractiemedewerker volgens NRC heeft gemaakt van seksueel wangedrag en machtsmisbruik. De vrouw in kwestie heeft hiervan ook melding gemaakt bij de toenmalige Kamervoorzitter Khadija Arib.

De "diverse aantijgingen" werpt Graus van zich af, laat de PVV weten. Hij ziet het onderzoek volgens zijn partij "met vertrouwen tegemoet". Wie het onderzoek gaat uitvoeren en welke functie zo'n onafhankelijke adviseur precies heeft, is onduidelijk. Graus en de PVV waren niet bereikbaar voor nadere toelichting.

Ex-vrouw

Het PVV-Kamerlid heeft wel advocate Machteld Roethof in de arm genomen "om dit onrecht met hand en tand te bestrijden", zegt hij. Daarmee verwijst hij naar het "verspreiden van leugens, laster en smaad". Dat is strafbaar, benadrukt de PVV.

Momenteel loopt nog een onderzoek naar beschuldigingen van de ex-vrouw van Graus. Het Limburgse Kamerlid zou haar misbruikt hebben, zegt de vrouw, en haar gedwongen hebben seks met derden te hebben, in dit geval particuliere beveiligers.