Greenpeace verwijt Israël nalatigheid bij olievervuiling

TEL AVIV (ANP/DPA) - Greenpeace heeft de Israëlische regering nalatigheid verweten inzake de olievervuiling op de stranden. De milieuorganisatie publiceerde zondag satellietbeelden waarop tien grote olievlekken te zien zijn in het oostelijk deel van de Middellandse Zee en voor de Israëlische kust. De opnamen zijn gemaakt een week voordat de smurrie aanspoelde.

"Als de Israëlische autoriteiten deze bewakingsbeelden uit de ruimte hadden gebruikt en meteen voorzorgsmaatregelen hadden genomen, dan was de grootste milieuramp in de geschiedenis van het land eventueel te voorkomen geweest", aldus de verklaring van Greenpeace. In het verleden hebben milieuactivisten Israël al vaker opgeroepen zich beter voor te bereiden op dit soort catastrofes, bijvoorbeeld door het strenger controleren van schepen en de kustwateren.

De stranden van Israël en Libanon werden ruim een week geleden ernstig vervuild door teer. Vooral het dierenrijk werd zwaar getroffen. Volgens de media zijn er voor de kust tientallen tonnen olie in zee gestroomd. Het opruimen gaat misschien jaren duren. De dader is nog niet opgespoord.