Griekenland neemt maatregelen vanwege extreme hitte

ATHENE (ANP) - De autoriteiten in Griekenland hebben maatregelen genomen om mensen verkoeling te bieden tijdens de extreme hittegolf die het land teistert. Er wordt rekening mee gehouden dat de temperatuur dit weekend en komende week lokaal oploopt tot 46 graden. Sommige meteorologen spreken al over een "historische hittegolf".

De temperatuur steeg ook de afgelopen dagen soms al ruim boven de 40 graden. Ook nachten bieden weinig verkoeling. In stedelijke gebieden daalt de temperatuur soms niet onder de 30 graden. De aanhoudende hitte was voor de autoriteiten reden om vrijdag spoedoverleg te houden in het hoofdkwartier van de Civiele Bescherming in Athene, schrijven Griekse media.

Op meerdere plaatsen in het land worden gebouwen met airconditioning opengesteld voor burgers. Ook stuurt de overheid tenten en containers met airconditioning naar kampen waar migranten worden opgevangen. Grieken worden opgeroepen om zich te onthouden van activiteiten die kunnen leiden tot branden, niet onnodig te reizen en spaarzaam om te gaan met water en elektriciteit.

Het einde van de hittegolf is nog niet in zicht. De extreme temperaturen kunnen volgens sommige schattingen twee weken aanhouden. Artsen adviseren mensen om uit te zon te blijven en geen alcohol te drinken.