Griekse treinen gaan weer rijden, drie weken na dodelijk ongeluk

ATHENE (ANP/AFP) - Drie weken na het grote treinongeluk dat 57 mensen het leven kostte rijden de eerste treinen weer in Griekenland. Op een paar lijnen in het zuiden van het land pakt het spoorpersoneel het werk weer op dat het had neergelegd uit woede over de slechte staat van het spoor.

Op 28 februari botste in de buurt van de stad Larissa een goederentrein frontaal op een passagierstrein. Er brak brand uit en vooral veel jonge studenten overleefden de ramp niet. De Griekse regering wees snel op een menselijke fout en de stationschef werd gearresteerd.

Maar het ongeluk heeft tot veel verontwaardiging geleid in het hele land. Demonstranten gingen de straat op eisten het vertrek van premier Kyriakos Mitsotakis. Ze vinden dat het spoor jarenlang verwaarloosd is en dat het daardoor een kwestie van tijd was tot een groot drama zou gebeuren. De transportminister is daarom afgetreden. In sommige steden liepen de protesten uit op rellen en moest de politie ingrijpen.

Het traject waar het ongeluk plaatsvond, loopt tussen Athene en Thessaloniki en is het drukste van het land. Die lijn wordt pas 1 april weer in gebruik genomen.